Opbouwen en slijmvlies herstellen

Fase 4:

Opbouwen en slijmvlies herstellen

Wat je nodig hebt is een goede hoeveelheid goede bacteriën en een fit immuunsysteem van de darmen. Dat gaan we in een specifieke volgorde, en afhankelijk van wat er voor jou nodig is, opbouwen. Deze fase heeft meestal meerdere onderdelen gericht op de darmflora, het immuunsysteem en de darmwand. Hier komt o.a. pre- en probiotica bij kijken, maar dan op zo’n manier dat je iets blijvends op kan bouwen en je als het goed is niet voor eeuwig aan de probiotica zit.

Waarom is het herstellen van darmslijmvliezen belangrijk?

Gezonde darmslijmvliezen zijn essentieel voor een goede spijsvertering en een gezond immuunsysteem. Het darmslijmvlies is de dunne laag cellen die de binnenkant van de darmwand bekleden en die een belangrijke rol spelen bij de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Verzuring en ontstekingen kunnen de aminozuren in ons darmslijmvlies afbreken, wat kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot ontstekingen in de darmen en een ‘lekkende darm’, wat de opname van voeding en voedingsstoffen kan belemmeren. Door het herstellen en onderhouden van gezonde darmslijmvliezen, kunnen veelvoorkomende klachten zoals buikpijn, diarree en constipatie worden verminderd en kan de algehele darmgezondheid worden verbeterd.

Hoe herstel je de darmslijmvliezen?

Samen zullen we een persoonlijk behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Hierbij wordt rekening gehouden met de oorzaken van de beschadiging van de darmslijmvliezen en de beste manier om deze te behandelen.

Er zijn verschillende strategieën om de darmslijmvliezen te herstellen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende methoden die worden gebruikt:

Identificeren van triggers: Een orthomoleculair therapeut kan onderzoeken welke factoren bijdragen aan ontstekingen in de darmen en het beschadigen van het darmslijmvlies. Dit kan bijvoorbeeld voedselintoleranties, allergenen of bepaalde medicijnen zijn. Door deze triggers te elimineren of te vermijden, kan het herstelproces van de darmslijmvliezen worden bevorderd.
Een uitgebalanceerd dieet: Een gevarieerd dieet dat bestaat uit veel groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Samen kunnen we kijken welke bewerkte voedingsmiddelen je kunt vermijden en welke verse, onbewerkte producten juist goed voor je zijn.
Voeding en supplementen: Een orthomoleculair therapeut kan voedingsstoffen en supplementen voorschrijven die specifiek gericht zijn op het herstellen van de darmslijmvliezen. Dit kan bijvoorbeeld glutamine, zink, omega-3 vetzuren en vitamine A zijn. Ook kan het gebruik van probiotica en prebiotica worden geadviseerd om de darmflora te ondersteunen.
Verminderen van ontstekingen: Ontstekingen in de darmen kunnen bijdragen aan het beschadigen van de darmslijmvliezen. Een orthomoleculair therapeut kan adviseren over ontstekingsremmende voedingsstoffen en supplementen om ontstekingen te verminderen.
Verminderen van stress: Stress kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam, ook in de darmen. Samen kunnen we kijken naar ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.